Stuknięcie przy ruszaniu i hamowaniu silnikiem oraz alarm

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mareccy
    Classic
    • 2009
    • 7

Mam zamiar kupić Skode Oktavie Tour w dizlu,pytanie brzmi jaki silnik wybrać?Słyszałem wiele o drogich pompo wtryskiwaczach,pompach,regen.turbin it.d.,chodzi o kompromisowym rozwiązaniu miedzy osiągami,kosztami eksploatacyjnymi i ewentualnymi naprawami.Czytałem,ze 90 km.to dobry wybór,ale do 100w13 sek.to duzo,moze ten 101 konny?Proszę o dobra i uzasadniona rade,dzięki.
    mareccy
  • gosek
    Classic
    • 2008
    • 4

Witam

Niedawno w mojej Octavce pojawiły się sporadyczne pojedyncze stuknięcia przy ruszaniu i hamowaniu silnikiem. Pojawiają się rzadko, nie zauważyłem ich przy ruszaniu na wstecznym i wydaje mi się, że występują tylko na ciepłym silniku. Przy ruszaniu oraz hamowaniu silnikiem, kiedy obroty zbliżają się do obrotów biegu jałowego pojawia się pojedyncze, ciche stuknięcie. Czy to objaw kończącej się dwumasy i konieczność wymiany sprzęgła i dwumasy czy też może sporadyczność występowania tych stuknięć bardziej wskazywałaby na jakąś inna przyczynę np. poduszka pod silnikiem, skrzynią lub przegub a może jeszcze coś innego. Silnik to 1.9 TDI AGR 90KM przebieg 212kkm.

Druga sprawa, która mnie nurtuje od jakiegoś czasu to dziwnie zachowujący się autoalarm Prestige 400 w trakcie rozruchu. W trakcie rozruchu słychać może 2 wycia syreny, w tym czasie resetują się wskazania komputera pokładowego oraz zegarka ale samochód normalnie odpala. Dzieje się to losowo, nieraz 2 razy pod rząd (chyba 2 razy tak się zachował) a przeważnie przez tydzień lub dłużej jest spokój i zapala za każdym razem normalnie. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem lub wie co może być jego przyczyną. Trochę irytuje mnie ustawianie zegara co kilka dni i brak informacji o przebiegu od ostatniego tankowania.

Pozdrawiam
    gosek

Komentarz

• norbert.s.
      Classic
      • 2008
      • 37

Ta druga sprawa, to ewidentny spadek napięcia przy rozruchu.
      Albo alkumulator się kończy, albo jest niedoładowany.
      Instrumedley multi display full version

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

gosek - typowy objaw uszkodzenia lapy, poduszki silnika /jak kto woli/
        Dla niewtajemniczonych to taki element pod silkikiem z jedne strony zaparty o "wozek - sanki" a z drugiej przymocowany do bodaj skrzyni.

Czasami dodatkowym efektem "specjalnym" jest przenoszenie drgan z silnika - efekt podobny do telepiacego sie silnika w Fiat 126p

koszt elementu ok 100zl - zamiennik
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pablo_doctor
          gosek - typowy objaw uszkodzenia lapy, poduszki silnika /jak kto woli/
          Dla niewtajemniczonych to taki element pod silkikiem z jedne strony zaparty o "wozek - sanki" a z drugiej przymocowany do bodaj skrzyni.

Czasami dodatkowym efektem "specjalnym" jest przenoszenie drgan z silnika - efekt podobny do telepiacego sie silnika w Fiat 126p

koszt elementu ok 100zl - zamiennik

Mam prosbe moze ktos dac fotke z Etki i numer cześci tej łapy ??

Prawdopodobnie u mnie jest to samo, a przyczyną bylo zawieszenie sie w terenie na wzniesieniu :wink:

Chcialbym sie upenic ze mowimy o tym samym czyli łączniku przymocowanym do skrzyni a zakończonym gumową harmonijka. U mnie stuki występują na mokrym zwlaszcza podczas ciagniecia przyczepy. Po przesmarowaniu towotem tak jak by mniej stuka.

Cos takiego ?? http://moto.allegro.pl/item343062583...a_golf_iv.html
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• chimek11
            Rider
            • 2007
            • 482

chodzi o ten element.
            ja mialem ten sam problem i go wymienilem.
            co prawda nie moglem dostac do dirsle/ chyba mocniejszy/, kupilem od benzyny ale smiga.
            w tym laczniku wyrabia sie ta guma.

Komentarz

• pablo_doctor
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 791

element ten nalezy dobrac do konkretnego silnika inny jest np do 1.4 benzyna a inny do 1.9 - wygladem sa identyczne.

oto fotka pogladowa dla kol. phrix`a
              Załączone pliki
              pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pablo_doctor
                element ten nalezy dobrac do konkretnego silnika inny jest np do 1.4 benzyna a inny do 1.9 - wygladem sa identyczne.

oto fotka pogladowa dla kol. phrix`a

Pablo_doctor thenx za info wybadam czy to jest problemem w mojej niuni i dam znac jak poszlo. Jeżeli okaze sie ze to bylo problemem masz u mnie wielkiego browca :diabelski_usmiech
                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

SPOX - trzymam za slowo a tak powaznie to czasami ten element wyglada "jak nowy" ale nie trzyma swych parametrow - swojego zalatwilem przez czeste szorowanie nim pokraweznikach podczas parkowania.

Ja przez niego prawie remont silnika mialem robic.
                  pablo_doctor

Komentarz

Pracuję...